20 Important Endocrine System Questions And Quiz

Endocrine System Questions And Quiz

We taken an endocrine system questions quiz and also given the correct answer to the endocrine system questions quiz. The endocrine gland referred to as the ductless gland because their secretion and hormone pass direct in the bloodstream.


Endocrine System Questions Quiz


1. Each of the following is an amino acid derivative except:






ANSWER= (B) Melatonin

Explain:-

 


2. Which of the following hormones does not act via a second messenger system?






ANSWER= (A) Glucagon

Explain:-

 

3. What hypophyseal structure receives signals from the hypothalamus via the hypophyseal portal system?






ANSWER= (C) Neurohypophysis

Explain:-

 

4. Low blood glucose typically results in the secretion of all of the
following EXCEPT:






ANSWER= (A) Glucagon

Explain:-

 

5. Which of the following is a function of glucocorticoids?






ANSWER= (A) Increased inflammatory response

Explain:-

 

6. What hormone increases intestinal calcium absorption?






ANSWER= (C) Parathormone

Explain:-

 

7. Which of the following is a function of TSH?






ANSWER= (D) All of the above

Explain:-

 

8. The ______ cells of the pancreas secrete insulin.






ANSWER= (B) Alpha

Explain:-

 

9. The general adaptation syndrome is activated by the:






ANSWER= (B) Adrenal gland

Explain:-

 

10. Somatostatin is secreted by the:






ANSWER= (A) Pancreatic delta cells

Explain:-


Endocrine System Questions And Answers PDF

If you want to download the endocrine system questions and answer pdf file. The link will be provided at the bottom of the endocrine system questions quiz article. You can download the endocrine system questions quiz file with just one click.

11. Oxytocin is secreted by the:






ANSWER= (B) Neurohypophysis

Explain:- In the hypothalamus, oxytocin is made in magnocellular neurosecretory cells of the supraoptic and paraventricular cores, and is put away in Herring bodies at the axon terminals in the back pituitary. It is then delivered into the blood from the back flap (neurohypophysis) of the pituitary organ.

 

12. Vasopressin is the same hormone as ____________.






ANSWER= (A) Antidiuretic Hormone

Explain:-

 

13. Which of the following characteristics is the same for the nervous
and the endocrine systems






ANSWER= (A) Target cells affected

Explain:-

 

14. Hyposecretion of cortisol can cause:






ANSWER= (D) Addison’s disease

Explain:-

 

15. As blood [somatomedin] increases, pituitary GH secretion will






ANSWER= (B) Decreased

Explain:-

 

16. As GH secretion increases, liver glycogenolysis will _______________.






ANSWER= (A) Increased

Explain:-

 

17. During hyperglycemia, pituitary GH secretion will __________________.






ANSWER= (B) Same

Explain:-

 

18. As thyroid hormone levels increase, tissue O_2 consumption will






ANSWER= (B) Decreased

Explain:-

 

19. As GH secretion decreases, fat catabolism will ______________.






ANSWER= (A) Increased

Explain:-

 

20. As thyroid hormone levels increase, pituitary TSH secretion will ______________.






ANSWER= (B) Decreased

Explain:-

 


Download Endocrine System Questions Quiz 


If you want to download the endocrine system questions and answer pdf quiz file click on the download button and download the endocrine system questions answer pdf quiz file and learn more about the endocrine system.

Endocrine System Questions Quiz

Write your comment on the endocrine system quiz score out of 20 questions of the endocrine system.

Spread the love

Leave a Comment