45+ Important MCAT Organic Chemistry Questions 2021 With PDF File

MCAT Organic Chemistry Questions 2021

In this article, I will provide you with 45+ most important MCAT organic chemistry questions these questions are helpful in your all competitive examination.

1. The number of sigma and pi-bonds in
pent-2-en-4-yne is






ANSWER= (A) 10σ bonds and 3π bonds

Explain:- The number of sigma and pi-bonds in
pent-2-en-4-yne is 10σ bonds and 3π bonds.

 


2. The IUPAC name of the given compound is






ANSWER= (C) 3-keto-2-methylhex-4-enal

Explain:- The IUPAC name of the given compound is 3-keto-2-methylhex-4-enal

 

3. Which is not found in alkenes






ANSWER= (C) Metamerism

Explain:- Metamerism is not found in alkenes.

 

4. What is the hybridization of benzyl carbonium ions?






ANSWER= (B) sp2

Explain:- sp2 is the hybridization of benzyl carbonium ion?

 

5. Some meta-directing substituents in aromatic
substitution are given. Which one is most
deactivating?






ANSWER= (B) – NO2

Explain:- – NO2 is that the most deactivating substituents in aromatic substitution.

 

6. The stability of carbanions in the following:






ANSWER= (A) a>b>c>d

Explain:- The stability of carbanions is a>b>c>d.

 

7. The most suitable method of separation of 7:7 the mixture of ortho and para-nitrophenols is






ANSWER= (A) Distillation

Explain:- The most suitable method of separation of 7:7 the mixture of ortho and para-nitrophenols is distillation.

 

8. Tautomerism is exhibited by






ANSWER= (A) RCH2-NO2

Explain:- Tautomerism is exhibited by RCH2-NO2.


 

9. Among the following the one that is most reactive
towards electrophilic nitration is






ANSWER= (A) Toluene

Explain:- Most reactive towards electrophilic nitration is toluene.


 

10. Which among the following is the most stable carbocation?






ANSWER= (D) (CH3)3CH2+

Explain:- (CH3)3CH2+ is the most stable carbocation.


MCAT Organic Chemistry Questions PDF File

If you want to download the mkact organic chemistry questions pdf file. I will provide you with a direct downloading link to the mkact organic chemistry questions pdf file at the bottom of this article.


11. Which of the following compounds will exhibit geometrical isomerism?






ANSWER= (A) 1-phenyl-2-butene

Explain:- 1-phenyl-2-butene is exhibit geometrical isomerism.

 

12. The reagent(s) for the following conversion is






ANSWER= (B) alcoholic KOH followed byNaNH2

Explain:-

 

13. Hydrocarbon (A) reacts with bromine by substitution to form an
alkyl bromide, which by Wurtz reaction is converted to the gaseous
hydrocarbon containing less than four carbon atoms. (A) is






ANSWER= (A) CH4

Explain:- Hydrocarbon (A) reacts with bromine by substitution to form an
alkyl bromide, which by Wurtz reaction is converted to a gaseous
hydrocarbon containing less than four carbon atoms. (A) is CH4.

 

14. The pair of electrons in the given carbanion, CH3C≡C−is present in which of the following orbitals?






ANSWER= (B) sp

Explain:-

 

15. The compound C7H8 undergoes the following reactions: Product C is ___






ANSWER= (A) m-bromotoluene

Explain:- Product C is m-bromotoluene.

 

16. The increasing order of reactivity of the following halides for the
reaction is
I. CH3CH(Cl)CH2CH3
II. CH3CH2CH2CI
III. p-H3CO-C6H4
-CH2Cl [






ANSWER= (B) (II) < (I) < (III)

Explain:-

 

17. 3-methyl-pent-2-ene on reaction with HBr in
presence of peroxide forms an addition product.
The number of possible stereoisomers for the
product is






ANSWER= (C) Four

Explain:-

 

18. CH3CH2Cl + NaCN → X + Ni/H2
→ Y +
acetic anhydride → Z, Z is [AI






ANSWER= (A) CH3CH2CH2NHCOCH3

Explain:-

 

19. Which of the following undergoes nucleophilic
substitution exclusively by the SN1 mechanism?






ANSWER= (A) Benzyl chloride

Explain:-

 

20. An organic compound A(C4H6CI) on reaction with
Na/diethyl ether gives a hydrocarbon which on
monochlorination gives only one chloro derivative,
A is






ANSWER= (A) t-Butyl chloride

Explain:-

 

21. Among the following sets of reactants, which
one produces anisole?






ANSWER= (B) C6H5OH,NaOH,CH3I

Explain:-

 

22. Among the following four compounds the
acidity order is: (a) Phenol (b) methyl phenol
(c) meta nitrophenol (d) para-nitrophenol






ANSWER= (A) (iv) > (iii) > (i) > (ii)

Explain:-

 

23. The most suitable reagent for the conversion of
R —OH to R —CHO is






ANSWER= (D) PCC (pyridinium
chlorochromate)

Explain:-

 

24. The compound that does not liberate CO2
, on
treatment with aqueous sodium bicarbonate
solution is






ANSWER= (D) carbolic acid

Explain:- The compound that does not liberate CO2
, on
treatment with aqueous sodium bicarbonate the solution is carbolic acid

 

25. The product formed by the reaction of an aldehyde with a primary amine is:






ANSWER= (B) Schiff base

Explain:- The product formed by the reaction of an aldehyde with a primary amine is Schiff base.


 

26. The correct order of decreasing acid strength of
trichloroacetic acid (A), trifluoroacetic acid (B),
acetic acid ( C), and formic acid (D) is






ANSWER= (B) B > A > D > C

Explain:- The correct order of decreasing acid strength of
trichloroacetic acid (A), trifluoroacetic acid (B),
acetic acid ( C), and formic acid (D) is B > A > D > C.

 

27. The correct order of the basic strength of
methyl-substituted amines in an aqueous solution are?






ANSWER= (B) (CH3)2NH>CH3NH2>(CH3)3N.

Explain:- The correct order of the basic strength of
methyl-substituted amines in aqueous solution are (CH3)2NH>CH3NH2>(CH3)3N.

 

28. On heating an aliphatic primary amine with
chloroform and ethanolic potassium hydroxide,
the organic compound formed is






ANSWER= (D) an alkyl isocyanide

Explain:-

 

29. Benzamide on treatment with POCl3
gives






ANSWER= (B) benzonitrile

Explain:-

 

30. Which of the following will be most stable
diazonium salt RN2
+X

? [AIPM






ANSWER= (A) C6H5N2
+X

Explain:-

 

31. Which one of the following on reduction with
lithium aluminium hydride yields a secondary
amine?






ANSWER= (A) Methyl isocyanide

Explain:-

 

32. Which of the vitamins given below is water-soluble?






ANSWER= (A) Vitamin C

Explain:- Vitamin C is water-soluble.

 

33. Which one of the following bases is not present in DNA? [






ANSWER= (A) Quinoline

Explain:- Quinoline bases is not present in DNA.

 

34. Which of the following pairs give positive
Tollen’s test?






ANSWER= (B) Glucose, fructose

Explain:-

 

35. Glucose on prolonged heating with HI gives:






ANSWER= (B) n-Hexane

Explain:-

 

36. Which of the following compounds can form a
zwitterion?






ANSWER= (D) Glycine

Explain:- Glycine compounds can form a zwitterion.

 

37. The formation of which of the following
polymers involves hydrolysis reaction?






ANSWER= (A) Nylon-6

Explain:-

 

38. Which of the following is a fully fluorinated
polymer?






ANSWER= (B) Teflon

Explain:-

 

39. Which of the following statement is correct
regarding the drawbacks of raw rubber






ANSWER= (D) All of these

Explain:-

 

40. Natural rubber has:






ANSWER= (B) All cis – configuration

Explain:-

 

41. Nylon is an example of






ANSWER= (A) Polyamide

Explain:-

 

42. General method for the extraction of metal from
oxide ore is






ANSWER= (A) Carbon reduction

Explain:-

 

43.In a blast furnace iron oxide is reduced by






ANSWER= (B) CO

Explain:-

 

44.Bessemer converter is used for the preparation of






ANSWER= (A) steel

Explain:-

 

45. Among the following outermost configurations of transition
metals, which shows the highest oxidation state






ANSWER= (C) 3d5
4s2

Explain:-

 


MKACT Organic Chemistry Questions PDF File Downloading 



If you want to download the mkact organic chemistry questions pdf file then you will click on this download image. I will provide you direct google drive downloading link. When you download this mkact organic chemistry questions pdf file then you can see a password pannel my mkact organic chemistry questions pdf file password is paramedicalinfo. When you write this password pdf file is visible.
Spread the love

Leave a Comment