50+ Important Pharmacology Questions With Answer Quiz PDF File

Pharmacology Questions Answer

50+ Important Pharmacology questions with answer pharmacology Quiz PDF downloading file with an accurate answer. These pharmacology questions are helpful in your exam tests and your pharmacology quiz.

1. One teaspoonful of medicine is equal to?






ANSWER= (C) 5ml

Explain:- One teaspoonful of medicine is equal to 5ml.

Pharmacology Questions With Answer


2. Which drug may cause “Gray baby syndrome “?






ANSWER= (A) Chloramphenicol

Explain:- Chloramphenicol cause gray baby syndrome.

 

3. What is the effect of adrenalin?






ANSWER= (D) Both (a) and (b)

Explain:-



 

4. The medicine given during an acute anaphylactic reaction is?






ANSWER= (D) Adrenalin

Explain:- Adrenalin
Explain:- Adrenalin given during an acute anaphylactic reaction

 

5. Digoxin is not given when heart rate?






ANSWER= (A) Below 60

Explain:- Digoxin is not given when the heart below 60.

 

6. In following which analgesia is given in old age?






ANSWER= (C) Diclofenac Sodium

Explain:- Diclofenac Sodium analgesia is given in old age.

 

7. In a 75-year-old patient who had to undergo hip replacement surgery, which cannula is used for IV infusion?






ANSWER= (D) 78 no

Explain:- In a 75-year-old patient who had to undergo hip replacement surgery 78 no cannula is used.

 

8. The antipsychotic drug is?






ANSWER= (A) Haloperidol

Explain:- Haloperidol is an antipsychotic drug.

 

9. The antidote for heparin is?






ANSWER= (A) Protamine sulphate

Explain:- Protamine sulphate is the antidote for heparin.

 

10. Which of the following antituberculosis drugs can damage the 8h cranial nerve?






ANSWER= (A) Streptomycin

Explain:- Streptomycin drugs can damage the 8h cranial nerves antituberculosis drugs that can damage the 8h cranial nerve.

 

11. Which of the following is used as an antidote for organ phosphorus poisoning?






ANSWER= (A) Atropine

Explain:- Atropine is used as an antidote for organ phosphorus poisoning.

 

12. Ondansetron, 8 mg IV given before chemotherapy is to prevent?






ANSWER= (C) Vomiting

Explain:-


Practice Pharmacology Questions


13. All of the following is a side effect of phenytoin, expect?






ANSWER= (A) Hypoglycaemia

Explain:- Hypoglycaemia is a side effect of phenytoin.

 

14. Medication used for nausea and vomiting is known as?






ANSWER= (B) Antiemetics

Explain:-

 

15. A severe allergic reaction to a drug is known as?






ANSWER= (A) Anaphylactic

Explain:- Anaphylactic is a severe allergic reaction to a drug.

 

16. Which of the following listed drug is a proton pump inhibitor?






ANSWER= (A) Pantoprazole

Explain:- Pantoprazole is a proton pump inhibitor.

 

17. Thrombolytic agent is a?






ANSWER= (A) Streptokinase

Explain:- Streptokinase is a thrombolytic agent.

 

18. Paracetamol medicine/ drug is?






ANSWER= (A) Antipyretic

Explain:- Paracetamol is an antipyretic medicine/ drug.

 

19. Morphine is contraindicated in?






ANSWER= (A) Bronchial asthma

Explain:- Morphine is contraindicated bronchial asthma.

 

20. In following which drug control the progress of AIDS?






ANSWER= (C) Zidovudine

Explain:- Zidovudine drug control the progress of AIDS.

 

21. Which of the following medicines is useful for reducing raised intracranial pressure?






ANSWER= (A) IVmannitol

Explain:- IVmannitol medicines are useful for reducing raised intracranial pressure.

 

22. The medicine is given during acute an anaphylactic reaction is?






ANSWER= (C) Adrenaline

Explain:- Adrenaline medicine is given during acute an anaphylactic reaction.

 

23. During haemodialysis, which of the following drug is used to prevent blood clotting?






ANSWER= (B) Heparin

Explain:- Heparin drug is used to prevent blood clotting.

 

24. Which of the following need serum level monitoring?






ANSWER= (B) Lithium

Explain:- Lithium need serum level monitoring.

 

25. Calcium channel blocking agents of use in the treatment of hypertension include?






ANSWER= (D) Nifedipine

Explain:- Calcium channel blocking agents of use in the treatment of hypertension include nifedipine.

 

26. Which of the following drug should be withheld in haemodialysis?






ANSWER= (D) Antihypertensives

Explain:- Antihypertensives drug should be withheld in haemodialysis.

 

27. The first choice of drug in AIDS?






ANSWER= (A) Zidovudine

Explain:- Zidovudine is the first choice of drug in AIDS.

 

28. Nitroglycerine is given sublingually if the pain in not relieving two more nitroglycerine tablet can be given interval in?






ANSWER= (A) 5-10 minutes

Explain:- Nitroglycerine is given sublingually if the pain in not relieving two more nitroglycerine tablet can be given interval in 5-10 minutes.

 

29. The major side effect of haloperidol?






ANSWER= (A) Extrapyramidal reactions

Explain:- Extrapyramidal reactions are the major side effect of haloperidol.

 

30. The most serious complication of a major tranquillizer?






ANSWER= (A) Agranulocytosis

Explain:- Agranulocytosis is the most serious complication of a major tranquillizer.

 

31. Which of the following drug is used commonly in the Raynaud phenomenon?






ANSWER= (D) Calcium channel blocker

Explain:- Calcium channel blocker drug is used commonly in the Raynaud phenomenon.

 

32. Which is the antidote for streptokinase?






ANSWER= (B) Aminocaproic acid

Explain:- Aminocaproic acid is the antidote for streptokinase.

 

33. The drug with antiplatelet activity is?






ANSWER= (B) Clopidogrel

Explain:- The drug with antiplatelet activity is clopidogrel.

 

34. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRIs) belongs to which category of the psychotropic drug?






ANSWER= (C) Anti-depressants

Explain:-

 

35. Disulfiram is a drug used in the treatment of?






ANSWER= (B) Alcoholism

Explain:- Disulfiram is a drug used in the treatment of alcoholism.

 

36. What is the chemical name of Aspirin (ASA)?






ANSWER= (B) Acetylsalicylic acid

Explain:- The chemical name of Aspirin (ASA) Acetylsalicylic acid.

 

37. The general side effect of penicillin is?






ANSWER= (A) Rashes and itching

Explain:- The general side effect of penicillin is rashes and itching.

 

38. Intravenous heparin therapy is ordered for a client, while implementing this order, a nurse ensures that which of the following medications is available on the nursing unit?






ANSWER= (C) Potassium chloride

Explain:- Intravenous heparin therapy is ordered for a client, while implementing this order, a nurse ensures that potassium chloride medications are available on the nursing unit.

 

39. The first sign of “Digoxin toxicity “is most likely to be?






ANSWER= (B) Anorexia

Explain:-

 

Pharmacology Questions Answer


This 40 to 50 number of pharmacology questions are asked in last year pharmacology nursing competitive examination. 

40. The drug of choice in malignant hypertension?






ANSWER= (A) Nitroprusside

Explain:- Nitroprusside is the drug of choice in malignant hypertension.

 

41. Red colour urine produce in which drug?






ANSWER= (A) Rifampicin

Explain:- Red colour urine is produced in rifampicin drug.

 

42. The drug used for treatment for tuberculosis?






ANSWER= (B) Rifampicin

Explain:- Rifampicin used for treatment for tuberculosis.

 

43. Which among the following is a chemotherapeutic agent?






ANSWER= (D) Cisplatin

Explain:- Cisplatin is a chemotherapeutic agent.

 

44. Which of the following is a first-line drug used for pain management?






ANSWER= (B) Acetaminophen

Explain:- Acetaminophen is a first-line drug used for pain management.

 

45. Pseudoephedrine is a?






ANSWER= (B) Decongestant

Explain:- Pseudoephedrine is a decongestant.

 

45. Pseudoephedrine is a?






ANSWER= (B) Decongestant

Explain:- Pseudoephedrine is a decongestant.

 

46. In following which medicine is used to treat the allergic condition?






ANSWER= (D) All of the above

Explain:-

 

47. Which of the following medicines is useful in the treatment of organophosphorus poisoning?






ANSWER= (B) Atropine

Explain:- Atropine medicines are useful in the treatment of organophosphorus poisoning.

 

48. During haemodialysis, which of the following drug is used to prevent blood clotting?






ANSWER= (B) Heparin

Explain:- During haemodialysis heparin drug is used to prevent blood clotting.

 

49. Which of the following is the antidote for a patient with an overdose of heparin?






ANSWER= (C) Atropine sulphate

Explain:- Atropine sulphate is the antidote for a patient with an overdose of heparin.

 

50. Which of the following is recommended along with intravenous administration of quinine sulphate for the treatment of malaria?






ANSWER= (B) Glucose

Explain:- Glucose is recommended along with intravenous administration of quinine sulphate for the treatment of malaria.

 


Important Pharmacology Questions With Answer Quiz PDF File

Pharmacology Questions With Answer

If you want to download 50+ Important pharmacology questions with answer quiz PDF file click on the Download button and download the pharmacology questions Pdf file. When you download this file you can enter a password the password is paramedicalinfo when you put this password in your pharmacology questions pdf file is visible.
Spread the love

Leave a Comment